Grote veranderingen in de huishoudelijke zorg

 

Er is het afgelopen jaar veel veranderd in de zorg. Veel mensen met een gemiddeld of hoger inkomen zijn hun thuishulp kwijtgeraakt. Alleen mensen met een laag inkomen krijgen nog huishoudelijke ondersteuning vergoed vanuit de WMO. Soms wordt dit opgevangen door mantelzorgers, maar familie en kennissen hebben niet altijd tijd of wonen ver weg. Voor mensen die graag zelfstandig willen blijven wonen, maar niet meer alles zelf kunnen, is dit vaak een lastige situatie.

 

De regering wil graag dat we met z’n allen een ‘participatiesamenleving’ gaan vormen. Maar helaas staan praktische mogelijkheden, familie die ver weg woont en drukke werkzaamheden dit ideaalbeeld vaak in de weg. Ook wil niet iedereen altijd door mantelzorgers geholpen worden met de dagelijkse dingen. Soms is het veel prettiger om een professional in te schakelen dan steeds hulp te moeten vragen aan vrienden en familie.

 

WMO: Eigen bijdrage

 

Als u bij de gemeente aanklopt voor huishoudelijke ondersteuning, dan gaat dat via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Maar hoe hoger uw inkomen of vermogen is, hoe meer u daarvoor moet betalen. Het kan best zijn dat u de gehele hulp zelf moet betalen. Deze kosten zijn niet fiscaal aftrekbaar. En u heeft weinig inspraak in wie er bij u thuis komt en wanneer dat gebeurt.

Daar komt bij dat steeds meer traditionele thuiszorgorganisaties failliet gaan of inkrimpen. Thuishulpen komen op straat te staan en de dienstverlening wordt niet voortgezet. Veel mensen zijn daarom dringend op zoek naar een alternatief.

Meer informatie over de WMO en de eigen bijdrage die u moet betalen vindt u op www.hetcak.nl.

 

 

Particuliere zorg inhuren?

 

U kunt er ook voor kiezen om zelf (particulier) hulp in te huren. Dit kan bijvoorbeeld via Beeuwkes ThuisService. Wij regelen voor u de hulp aan huis en besparen u veel rompslomp. Veel mensen zijn nog niet aan deze nieuwe mogelijkheden gewend. Maar particuliere hulp kan erg handig zijn. U kunt meer maatwerk krijgen en vaak zijn kosten hiervoor wel af te trekken bij de belastingdienst. Dat gaat via de aftrekpost gezinshulp (persoonsgebonden aftrek). U moet dan wel rekeningen kunnen overleggen en de hulp duidelijk nodig hebben. Bij Beeuwkes ThuisService krijgt u altijd een officiële factuur, die aan de belastingdienst getoond kan worden.

Voor alleenstaanden met AOW is het vaak vanaf een inkomen van ongeveer 30.000 € per jaar goedkoper om particulier hulp in te huren. Voor (echt)paren met AOW ligt de grens op ongeveer 40.000 € per jaar. Per gemeente en per situatie kan dit verschillen, dus het kan slim zijn om een persoonlijke berekening te laten maken. Dit kan bijvoorbeeld via de PLUS Telefoon: 0900-204 07 18 (€1 per gesprek - bereikbaar op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 tot 12.30 uur).

 

Dit artikel verscheen eerder (in verkorte vorm) in:

Ede Stad

Barneveld Vandaag