Bewoners verzorgingshuizen willen meer persoonlijk contact

 

Het Sociaal Cultureel Planbureau bracht medio september een groot onderzoek naar buiten over ouderen die in verpleeg- en verzorgingshuizen wonen. De basisvoorwaarden zijn goed, mensen zijn in het algemeen tevreden over de verzorging. Maar persoonlijke aandacht en uitjes worden vaak wel gemist. Mantelzorg houdt niet op bij de drempel van het verzorgingshuis.

 

Voor het onderzoek ‘Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen’  werden ouderen ondervraagd over een aantal belangrijke aspecten van hun leefsituatie. Vragen waren onder meer: Hoe is het met hun gezondheid gesteld? Hoe vaak hebben ze nog contact met hun vrienden en familie? Ontvangen zij hulp van hen bij dagelijkse activiteiten, naast de hulp van professionals?


Positief over de kwaliteit van de zorg

 

Het SCP meldt: “Acht van de tien ondervraagde verpleeghuisbewoners is positief over de kwaliteit van de verzorging. Ze vinden dat ze met respect behandeld worden. De verzorging gebeurt wel vaak te gehaast en daardoor is er weinig tijd voor levensvragen of ander, meer persoonlijk contact. Ook lukt het vaak minder goed een vertrouwensband met het verzorgend personeel op te bouwen.”

 

Hoewel de basisvoorwaarden dus goed voor elkaar zijn, men is goed verzorgd en voelt zich veilig, mist er vaak toch iets. Het SCP signaleert een behoefte aan meer persoonlijke aandacht. De bewoners zouden meer persoonsgerichte zorg en sociale en culturele activiteiten wensen. Dat zijn dingen die mantelzorgers kunnen leveren.

 

De rol van mantelzorg en mantelzorgondersteuning

 

Uit het rapport  blijkt dat driekwart van de bewoners van een verzorgings- of verpleeghuis hulp ontvangt van familieleden of naasten. Mantelzorg houdt dus niet op bij verhuizing naar een verpleeg- of verzorgingshuis. Echter: 25% van de bewoners krijgt geen andere ondersteuning dan die door de professionals geboden wordt.

 

Voor deze mensen, maar ook voor mensen wiens mantelzorgers (te) weinig tijd vrij kunnen maken, kan mantelzorgondersteuning op maat uitkomst bieden. Beeuwkes ThuisService bemiddelt Persoonlijk Assistenten die juist deze persoonlijke aandacht en extra’s willen bieden. Een wandeling  maken, naar de bakker voor een taartje, een persoonlijk gesprek of een spelletje doen. Het kan allemaal. Een combinatie van de professionele verzorging in een huis en de aandacht van familie en mantelzorgondersteuners zorgt voor een hoge tevredenheid en goede kwaliteit van leven.

 

Kijk hier voor meer informatie.

 

Links

- Rapport: Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen
- Artikel: Bewoners vragen meer aandacht voor de persoonlijke leefsfeer